Servant-Leadership

Servant-Leadership is een betekenisvol en duurzaam alternatief voor hiërarchische macht. De bron en initiator achter Servant-Leadership is Robert K. Greenleaf (1904 -1990) die in 1970 zijn eerste essay schreef ‘The Servant as Leader’. Greenleaf had een vooruitziende blik. Anno nu is zijn visie nog kraakhelder en van toepassing. Dat maakt dat wij kunnen putten uit deze bron en de beweging in gang kunnen houden. Servant-Leadership is een filosofie die je kan blijven bevragen.

Een misvatting over Servant-Leadership is dat het soft is. Niets is minder waar. Wat wel waar is? Dat duidelijkheid soms een lastig punt is voor mensgerichte leidinggevenden. Maar met alleen de zachte kant kom je er niet. Als servant-leader gaat het erom dat je naast empathisch ook kritisch kunt zijn. Kritisch op prestatie, op wat er geleverd wordt. Wat helpt is weten dat het nooit gaat om wie iemand is als mens. Het gaat wel altijd over functioneren en resultaat. Dit kan je heel helder uitleggen aan je medewerkers.

Servant-Leadership is niet soft. Openheid en zeggen waar het op staat is een belangrijk criterium. Verantwoordelijk nemen betekent 100% aanspreekbaar zijn. Daden mag je afwijzen, mensen nooit. Dat is nu juist een van de kenmerken van een veilige omgeving. Volledige acceptatie van de mens en zijn onvolkomenheden is wel de grondhouding voor de leider. Dat maakt dat mensen groeien, ook als je kritisch bent op hun prestatie. Lees meer over de karakteristieken en kenmerken van Servant-Leadership.

Nieuwsgierig naar wat ik voor je kan betekenen?

JA, IK WIL CONTACT