Natuurlijk leiderschap

Natuurlijk leiderschap is in feite hetzelfde als dienend leiderschap. Het gaat om werken vanuit hart en intuïtie, met bevlogenheid, in verbinding met elkaar en gericht op de ontwikkeling van mensen. Wat ik nog meer bedoel met natuurlijk leiderschap is het gebruiken van de natuur in mijn leiderschap.

Door het inzetten van natuurwijsheid in leiderschap en organisatie ontwikkeling voeg ik een extra ingang toe om te kijken naar groei, ontwikkeling en juist ook de omgekeerde processen. Daar waar we los moeten laten, waar we te maken hebben met verval, verlies of afsterven. Of waar gesnoeid moet worden om de bloei weer ruimte te geven.

De natuur werkt als een krachtige metafoor.

De natuur laat ons het natuurlijke verloop van verandering en ontwikkeling zien. Over kapot gaan en herstel, over tegenwind en veerkracht, over groei en bloei. In de natuur is alles er al. Er valt niets te manipuleren en dat wat we toevoegen gaat uit van kunstmatige maakbaarheid.

Ik ben ervan overtuigd dat we in organisaties veel van de natuur kunnen leren. De natuur kan ons inspireren. Niet alleen door er vaker in te verblijven en rust te vinden of door te zorgen voor een groene kantooromgeving maar vooral door meer over te laten aan het natuurlijke ritme van hoe de dingen lopen.

Zoals de seizoenen komen en gaan, zo is er ook een doorgaande stroom van leven. Dit leven door ons heen laten komen en volgen wat het van ons wil, dat zouden we in organisaties ook meer kunnen doen.

Nieuwsgierig naar wat ik voor je kan betekenen?

JA, IK WIL CONTACT