Vandaag liet ik me leiden door kaart 33 leiding

Het eerste dat ik deze ochtend wilde doen was mijn blog afschrijven over ‘rouwen op het werk’. Alleen nog de finishing touch, dan is het klaar. De ochtend verliep anders. Bijna liet ik me verleiden andere dingen te gaan doen. Door letterlijk van mijn doe-stand naar mijn zijn-stand te gaan kwam ik op een ander verhaal. Blijkbaar is mijn boodschap van vandaag ‘leiding’. Daar laat ik me dan maar door leiden. 

Start van de week

Maandagochtend! Ik heb zin om de werkweek te beginnen. Er is genoeg te doen, dus het liefst sta ik zo vroeg mogelijk in de startblokken. Mijn werkdag wil ik altijd beginnen met een korte meditatie. Even tot mezelf komen, me openstellen voor wat is en luisteren naar wat van binnen leeft. Gewapend met een pot thee is mijn instinctieve neiging echter om achter mijn laptop te kruipen en iets stoms voor te laten gaan. Iets wat zich tussendoor frommelt, waar ik geen energie van krijg en onder de noemer ‘moetjes’ schaar. Snel gooi ik de facturen en to-do lijst aan de kant, laat mijn bureau links liggen en ga zitten op mijn inspiratieplek. De andere helft van mijn kantoor is daarvoor ingericht. Het verschil zit tussen trap op naar links of trap op naar rechts. Een soort van linker- en rechter hersenhelft.

Inspiratiemoment: leiding

Verkerend in mijn inspiratiezone komt in me op dat het goed zou zijn als ik op z’n minst de helft van mijn kantoortijd aan deze kant doorbreng. Niet dat werken niet inspirerend kan zijn… Nee, het gaat meer over de ruimte die ik mezelf gun om nog meer tijd te nemen voor rust en inspiratie. Wat weer ten goede komt aan de uitvoering. Want ergens wil ik die inspiratie wel omzetten in creatie.

In mijn stoel kom ik tot rust, voel de tinteling in mijn buik en maak contact met buiten. Ik staar wat voor me uit, zie vogeltjes op de kale takken en geniet van de kleuren van hun veren die een contrast vormen met het dorre bruin om hen heen. Naast me ligt mijn set Ganesha-kaarten (Hartfield, 2016). Ik trek een kaart, het is nr. 33 Leiding.

Een glimlach op mijn gezicht, zo treffend deze kaart. Mijn eigen associatie met leiding is leiderschap. Leiderschap is het thema in mijn werk, the story of my life en geeft op dit moment richting aan mijn nieuwe ideeën en plannen. Het is een soort rode draad waarlangs alles voert en een richtsnoer om mezelf aan vast te houden.

Het is mijn missie om te prikkelen, inspireren en van betekenis zijn in het brengen van meer zingeving en bewustzijn in organisaties en bij hun leiders. Leiderschap als bron van verandering en vooruitgang. Hoe dan ook, het start vanuit je eigen verhaal.

Wat is jouw verhaal over leiderschap?

Of het nu gaat om leiding nemen, leiding geven, leiding ontvangen, persoonlijk leiderschap, professioneel leiderschap, vrouwelijk leiderschap, je laten leiden door wat op je pad komt, bezield leiderschap, natuurlijk leiderschap, kwetsbaarheid in leiderschap… Wat is jouw verhaal?

Ben jij je bewust van je eigen verhaal? Waar kom je vandaan? Hoe ziet jouw systeem van herkomst er uit? Wat vertelt het jou? Waarom doe je zoals je doet? Welke thema’s komen bij jou steeds terug? Waar loop je vast of tegenaan? Wat mag er wel zijn en wat niet? Welke kwaliteit staat in het licht en wat blijft in de schaduw? Waar ben je naar op weg?

Mijn verhaal over leiderschap

Leiderschap gaat voor mij over verantwoordelijkheid nemen en invloed uitoefenen. Door keuzes te maken en voor je keuzes te gaan staan. Je hebt niet altijd in de hand hoe je leven of werk verloopt maar wat je wel kan doen is kiezen hoe je daarmee om wilt gaan. Leiderschap gaat voor mij ook over ieder zijn eigen aandeel. Kan jij jouw aandeel zien? Jezelf in de spiegel aankijken, van binnen voelen hoe het zit en daar verantwoordelijkheid voor nemen?

Echt leiderschap is de weg die dwars door jezelf loopt, die geen omwegen neemt of ergens achter weg duikt. Of je hier uitvoering aan geeft in je privéleven of je professionele rol als leider maakt niet uit. Wie zichzelf en zijn thema’s niet kent kan moeilijk staan voor een opgave of organisatie.

Het verhaal van de leider is het verhaal van de organisatie. Zo geloof ik in de kracht van samen, aandacht voor de mens en je successen vieren. Waarom dit mijn verhaal is?

Mijn levenspad liep langs deze weg. Al jong nam ik noodgedwongen leiderschap over mijn eigen leven. Zo ken ik de eenzaamheid van alleen, het gemis van liefdevolle aandacht en de teleurstelling als ik geen waardering kreeg voor waar ik zo hard mijn best voor deed. Het bracht me ook dat ik leerde overeind te blijven, me niet tegen te laten houden, te volharden en succesvol te zijn.

Mijn eigen weg in persoonlijk leiderschap is de grootste inspiratiebron voor het invullen van mijn professioneel leiderschap. Al meer dan 20 jaar mag ik die rol vervullen, ik doe het met passie en bezieling.

De spirituele blik op leiding

Terug naar het spirituele perspectief, wat vertelt de kaart mij?

Leiding betekent luisteren naar wat je ziel je vertelt, je doel ontdekken en dit manifesteren. Leiding is gebaseerd op communicatie. Kan je de boodschappen van je ziel binnen laten die je ontvangt door symbolen, opkomende inspiratie, synchroniciteit, aanwijzingen, dromen en soms zelfs door directe boodschappen?

Het gaat over je bewust verbinden met deze bronnen en je openstellen om dit te ontvangen. Deze spirituele inkijk laat zien dat leiding ontvangen vooraf gaat aan leiding nemen. Dat maakt me bewust van mijn eigen leiderschap op dit moment, sta ik open genoeg? Ik wil geïnspireerd leven en werken, genoeg rust nemen en niet alleen door denderen, rake verhalen schrijven over leiderschap, organisaties en hun leiders helpen te werken vanuit bezieling.

Hoe meer ik naar buiten ga, de stilte op zoek en bewust rust neem, hoe meer ik open sta voor de signalen op mijn pad. Met als resultaat meer inspiratie en creatie.

Leiderschap is voor mij ook rust

Ook in organisatiecontext geloof ik in de kracht van rust, reflecteren en afstand nemen om daarna tot betere inzichten, oplossingen en resultaten te komen. Net zoals ik dat zelf doe moedig ik leiders aan naar buiten te gaan, te niksen, te dromen, tijd te nemen voor hart in plaats van hoofd. Ik heb het niet alleen over een heisessie of evaluatie maar dit zien als onderdeel van je werk. Leidinggevenden zijn vaak niet gewend hier zelf de ruimte voor te nemen of zichzelf daar toestemming voor te geven. Terwijl ze vaak een zucht van verlichting ervaren als ze ermee gaan experimenteren en het zichzelf durven gunnen.

Wil jij aan de slag met jouw verhaal over leiderschap? Of zoek je naar rust en ruimte in je werk en hoofd? Ik neem je graag mee naar buiten om je te laten zijn… de rest komt daar vanzelf achteraan.


Terug