Goed leiderschap is op het juiste moment afstand nemen

Ruimte voor reflectie
Afstand nemen om te overzien

Uit het praten
Juist zonder woorden
Je brein rust geven
Uit de doe-stand

Stil staan bij
Komen tot inzichten
Dwarsverbanden en patronen zien
Ook voorbij het zichtbare

Zicht krijgen op het grote geheel
Richting laten ontstaan
Weer verder komen
In de beweging

Maar eerst…
Rust…

Neem jij als leider tijd voor rust en reflectie?

Toen ik een beginnend leidinggevende was werd ik gedreven door prestaties neerzetten, doorgaan, de tijd vol maken, maximaal effectief willen zijn. Gaandeweg ontdekte ik dat de werkelijke groei zit in de momenten dat je afstand neemt om te reflecteren. Daar zitten de leermomenten, daar ontstaat nieuw zicht, daar kom je er weer uit om een andere weg in slaan.

We vinden het vaak raar om hier tijd voor te maken. Voelen ons schuldig dat we niet ‘aan het werk’ zijn. Maar juist dit vertragen zorgt voor de versnelling verderop. Een hoog rendement dus.

In mijn interim klussen bouw ik steevast reflectietijd in. Ik heb het nodig er af en toe uit te stappen om te overzien. Om zo mezelf scherp te houden, terug te blikken op mijn opdracht, stil te staan bij hoe de context nu is en richting te bepalen voor de volgende stap. Als ik er middenin zit ben ik onderdeel van het systeem. Als ik uitstap en uitzoom kan ik vanaf een afstand weer tot heldere inzichten komen.

Als een vogel die uit het raam kijkt en daarna weer richting kiest om zijn weg te vervolgen.


Terug